Loredana Călin

M-am născut în satul Flămânzi, loc în care s-a marcat un eveniment istoric memorabil al ţării noastre, Răscoala de la 1907. Oamenii, natura, tradiţiile şi obiceiurile acestui minunat aşezământ al Flămânzilor m-au inspirat de mic copil şi mi-au insuflat dragostea de artă, de frumos dar mai ales de muzica noastră tradițională.

Primul meu contact cu tradițiile locului l-am avut prin povestirile bunicii mele, care a fost dansatoare profesionistă alături de bunicul meu, în cadrul renumitului Ansamblu de dansuri populare al Flămanzilor, „Trei generatii”. Odată cu trecerea anilor, fiind elevă, chiar din clasele primare am ajuns să fac şi eu parte din acest ansamblu de dansuri. Pe parcurs am descoperit şi o atracţie pentru a cânta vocal muzica folclorică, iar aşa viaţa mi l-a scos în faţă pe maestrul Ioan Cobâlă.

Așadar, vara anului 2007 mi-a dăruit șansa de a avea alături şi de a cunoaşte un colectiv profesionist, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” alături de profesorul şi dirijorul Ioan Cobâlă.  Îndrumările şi sfaturile maestrului de la care am primit la acel moment prima melodie din repertoriu, m-au ajutat să-mi găsesc un drum drept. Mai am multe de învăţat şi de experimentat; voi avea mereu câte ceva de completat în ceea ce mă priveşte ca şi om care se adresează marelui public prin cântecul popular, dar oricât va îngădui Dumnezeu să se îmbogăţească drumul cântecului meu, voi încerca mereu să aduc o contribuţie benefică pentru cântecul popular din zona Botoșanilor și bineînțeles nu voi înceta să fiu recunoscătoare acestor binecuvântate întâlniri cu personalitățile care m-au ajutat și au crezut în mine.

Studiile mele de specialitate au început în 2007 la Şcoala Populară de Arte din Botoşani, iar din în 2008 am fost acceptată la Liceul de Arte “Ştefan Luchian” din acelaşi oraş.

În 2012, după absolvirea liceului, am fost admisă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea muzicologie. Aici m-am înscris și la modulul de Cânt popular la clasa prof. univ. dr. Ioan Bocşa care coordona tot în cadrul acestui modul și Ansamblul de Muzică Vocală Tradiţională „Icoane”, ansamblu din care am făcut parte șase ani de zile, până la terminarea studiilor masterale.

Este o deosebită onoare și bucurie pentru mine că în parcursul drumului meu am fost îndrumată, şi încă mai sunt, de personalități cu mare importanță în domeniul folclorului muzical românesc.

O parte ale premiilor obținute în cadrul festivalurilor – concurs de muzică tradițională românească:

Marele premiu la concursul desfășurat pe întreaga zonă a Moldovei “Barbu Lăutaru”, Iași 2009.
Premiul I la concursul zonal “Din bătrâni, din oameni buni”, Iași 2011.
Premiul I la concursul național “Troesmis”, Tulcea 2008.
Premiul I la concursul zonal “Satule, mândra grădina” Bucecea 2008.
Premiul I la concursul național “Cotnari – primul vin al anului” Cotnari 2013.
Premiul I la concursul național „Taragotul de Aur- Dumitru Fărcaş”, Cluj-Napoca 2013.
Premiul I la festivalul- concurs național –“ Vară, vară, primavară”, Sibiu 2014.
Premiul Special al Juriul la concursul național “Strugurele de aur”, Alba Iulia – Jidvei 2014.