Soliști vocali

Loredana Călin

Interpreta Loredana Călin s-a născut în satul Flămânzi, loc ce a marcat un eveniment istoric memorabil al ţării noastre, Răscoala de la 1907. Oamenii, natura, tradiţiile şi obiceiurile acestui minunat aşezământ al Flămânzilor au inspirat-o de mic copil şi i-au insuflat dragostea de artă, de frumos, dar mai ales de folclorul românesc. Bunicii i-au  povestit câte puțin din viața satului de altădată și așa Loredana a reușit să se apropie mai mult de rădăcinile care țineau de cultura tradițională a locului. Renumitul Ansamblu de dansuri populare      ”Trei Generații” din Flămânzi, i-a avut de-a lungul timpului membri pe bunicii săi. Peste ani și Loredana devenise membră a ansamblului, primele sale spectacole avându-le ca dansator în generația copiilor.

De mică a simțit că are un har al cântatului, dar acest lucru a rămas neștiut de ceilalți până în 2006, când învățătorul Toma Ciobanu, un promotor al folclorului din zonă și instructor al ansamblului de dansuri din acel moment, a descoperit talentul său.  Și aşa, prin acest învățător, Dumnezeu i l-a adus în cale pe maestrului Ioan Cobâlă, în acea vreme dirijor al Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor”. Astfel anul 2007 i-a deschis oficial drumul cântecului popular, oferindu-i oportunitatea să înceapă primele colaborări cu orchestra, să primească de la maestrul Ioan Cobâlă primele sale cântece din repertoriu și să participe ulterior la numeroase festivaluri și concursuri de gen, câștigând trofee și premii importante. Totul s-a transformat mai apoi într-o viață dedicată muzicii folclorice, pasiunii sale care a devenit peste ani, meserie.

Și-a început studiile de specialitate în 2007 la Şcoala Populară de Arte din Botoşani, iar în 2008 a devenit elevă a Liceului de Arte “Ştefan Luchian” din acelaşi oraş.

În 2012, după absolvirea liceului a fost admisă la Academia de Muzică  “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar șase ani mai târziu era absolventă a Facultății Teoretice – specializarea Muzicologie, a masterului și a Modulului de Cânt Popular sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Ioan Bocşa. În tot acest timp a activat și în cadrul Ansamblului de Muzică Vocală Tradiţională „Icoane” sub coordonarea profesorului Ioan Bocșa, alături de care a cântat în zeci de concerte pe toate scenele țării.

Din anul 2017 s-a întors la Botoșani, pe meleagurile natale, unde a devenit solistă a Orchestrei Profesioniste ”Rapsozii Botoșanilor”. În 2020 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Flămânzi, iar în  2021 a lansat primul său album, ”Mândre-s jocurile noastre”, realizat împreună cu maestrul Ioan Cobâlă și Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor”.